2 minuten leestijd (325 woorden)

Amazon wil met zelfrijdende taxi de strijd aangaan met Uber

Een dochterbedrijf van Amazon, Zoox, heeft een elektrische robottaxizonder stuurwiel onthuld. Amazon wil met de zelfrijdende wagens de concurrentie aangaan met onder meer Uber.

Het autonome voertuig van Zoox kan vier mensen vervoeren. De elektrische robottaxi heeft geen stuur en rijdt met maximaal 120 km/u. Het voertuig heeft twee accupakketten aan boord, waardoor het volgens Zoox van 's ochtends tot 's avonds kan rijden zonder opnieuw opgeladen te hoeven worden.

Zoox zegt dat medewerkers op afstand kunnen ingrijpen om de voertuigen te besturen als dit nodig is. Ze kunnen ook met passagiers communiceren. Passagiers kunnen aangeven dat ze onherkenbaar willen blijven voor de camera's aan boord.

Concurrent voor Uber en Lyft
Zoox komt met een app waarmee mensen in grote steden de robottaxi kunnen bestellen. De prijzen zijn nog niet precies bekend, maar medewerkers zeggen tegen Bloomberg dat ze concurrerend zouden zijn met die van Uber en Lyft. Wanneer Zoox de taxidienst precies van plan is te lanceren, is nog niet bekendgemaakt. Het dochterbedrijf van Amazon houdt later vandaag een presentatie over de plannen.

Uber stopte onlangs met de eigen ontwikkeling van zelfrijdende technologie. Het bedrijf verkocht de afdeling die zich hier mee bezighield aan de startup Aurora en nam een belang in dat bedrijf. 

Ook in andere landen
Zoox wil de zelfrijdende taxi's uiteindelijk ook in andere landen dan de VS introduceren, schrijft Bloomberg. Momenteel loopt de VS voor met het testen van zelfrijdend vervoer. Rond meerdere Amerikaanse steden rijden al autonome auto's rond, in sommige gevallen ook al zonder medewerkers die kunnen ingrijpen.

Pakketjes
Zoox werd in juni door Amazon overgenomen en werkt sinds 2014 aan zelfrijdende voertuigen. Volgens een topman zijn er nog geen concrete plannen om de zelfrijdende wagens te gebruiken voor het bezorgen van pakketjes, maar dat zou op een gegeven moment wel tot de mogelijkheden kunnen behoren.

De fabriek van Zoox moet jaarlijks 10 tot 15 duizend voertuigen kunnen produceren.

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/tech/artikel/5203032/zelfrijdende-taxi-robottaxi-amazon-zoox
London Taxi breidt Nederlandse dealernet uit
Uber-concurrent Bolt haalt investering van € 150 m...
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties gegeven. Wees de eerste die een reactie geeft
Reeds Geregistreerd? Hier Aanmelden
Gast
dinsdag 19 januari 2021

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://taxipolis.nl/